Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler

Norsk brannvernforening: En ny undersøkelse blant hyttefolk rapporterer at hele 36 prosent ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør.

Brannsikkerhet på hytta

- Det er skremmende å tenke på at mer enn en tredel av alle landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte, sier Trond Granlund, varabrannsjef i kommunen. Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk.

I en undersøkelse formidlet via Facebook i mars 2018, svarte hele 1750 eiere og brukere av hytter i Norge på spørsmål om brannsikkerhet på hytta. Dette svarte hyttefolket på spørsmålet om hvor ofte de sjekker røykvarsleren:

Hyttekampanje 2018

En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta i bruk.

Nå i påsken skal brannvernavdelingen i Vestre Toten kommune sammen med i underkant av 60 andre brannvesen i hele landet ut og møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte». Denne henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må passe på for å unngå brann. Den har også et magasin for ekstra røykvarslerbatterier som alltid er lurt å ha lett tilgjengelig.

Bakgrunn for kampanjen

Hyttekampanjen 2018. Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Kampanjen utføres av brannvesenet i de fleste av landets store hyttekommuner i samarbeid med Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

• Feil montering, mangelfullt vedlikehold eller feil bruk av pipe og ildsted er de vanligste årsakene til hyttebranner.
  • Håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.
  • Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.
  • Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg kreves et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet

• Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
  • Ha alltid ekstra batterier i reserve
  • Gå aldri fra levende lys