Reinsvoll skole i OA 2006

– Jeg er veldig fornøyd med gjengivelse og farge. Bildet passer fint her inne, sier Ingvar Heggsum.

Denne artikkelen ble først publisert i OA 17. nov. 2006 i forbindelse med åpning av nyskolen samme år.

Kunstmaleren fra Bøverbru står i den nye Reinsvoll skole i Vestre Toten, som ble tatt i bruk nå i høst. På veggen henger et stort rundt maleri. Bildet malte Ingvar Heggsum rett på murveggen i gangen på den gamle og nå fraflyttede Reinsvoll skole. Den gamle skolen ble tatt i bruk høsten 1956, altså for 50 år siden.

Nå er originalbildet blitt avfotografert og gjengitt i sin opprinnelige størrelse.

– Jeg begynte å male bildet høsten 1956, og holdt på gjennom hele vinteren med å male. Jeg satt i en gardintrapp og malte med akryl. Bildet var ferdig først ut i 1957, forteller han.

Heggsum ser sitt bilde gjengitt i den nye skolen for første gang. Og han liker det han ser. Heggsum er invitert til skolen og blir tatt imot av fungerende rektor Ann Merete Taasen. Også kommunens ordfører Stein Knutsen er invitert til kunstnerens møte med egen kunst i ny skole.

VIKTIGSTE: Oppå hvert land malte jeg det viktigste for landet, forteller Ingvar Heggsum om sitt store maleri.
FOTO: JAN FRODE SIMENSEN

Privat gave

– Butikkeier Hans Sandbakken på Reinsvoll betalte for maleriet, forteller Heggsum.

Bildet har tittelen Et utsnitt av verden. Bildet er malt som et kart over Europa og nordlige del av Afrika, med Midtøsten.

– Jeg ville ha fram landene, som jeg malte under. Og så malte jeg det viktigste i hvert land oppå. I Paris er det motedamer og Eiffeltårnet. I Italia er det vulkan på Sicilia. I Spania en tyrefekter og et tre; korkeika. Det siste er kanskje ikke så aktuelt lenger, nå kommer visst skrukorkene i stedet, humrer Heggsum.

– Men her mener elevene at du har vært veldig forutseende, Ingvar, for her er vel Bin Laden? sier Anne Merete Taasen.

– He, å nei. Det er nok bare en vanlig sjeik, svarer Heggsum.

Ordfører Stein Knutsen sier at det har vært mange som har tenkt mye på hvordan flytte veggmaleriet fra gamle til ny skole. Å flytte med seg hele veggen fra gamleskolen var ikke mulig. Han er glad for at maleriet nå er på plass i den nye skolen.

– En god løsning, dette, sier kunstneren.

LITT MINDRE: Også dette veggmaleriet fra gamleskolen av Ingvar Heggsum, er flyttet til nyskolen. Kopien er litt mindre enn originalen. FOTO: JAN FRODE SIMENSEN

Del av identiteten

– Flott at bildet er kommet hit. For alle oss som har gått på Reinsvoll skole, er bildet en del av selve identiteten til skolen. Sånn er det også for elevene som er flyttet over nå fra gammel til ny skole, mener fungerende rektor Taasen.

Heggsum malte også et noe mindre veggmaleri på gamle Reinsvoll skole. Også dette er fotografert og kopiert, og henger nå i den nye skolen.

– Bildet heter Flid, samarbeid, skjønnhet. Jeg har malt en bi som symboliserer flittighet og flid. En maur står for samarbeidet. Og sommerfuglen er skjønnheten. Så har vi sola bak en rosa blomst. Jeg liker så godt rosa, forteller Heggsum under sitt gjensyn med maleriet. Og legger til at det var Reinsvoll Vel som betalte for dette maleriet.

Et tredje bilde er også blitt med over fra gammel til ny skole. Det er et løst bilde, et maleri av kvinner.

Mer kunst kommer på nye Reinsvoll skole etter hvert. Penger er avsatt til formålet. All utsmykking skal være ferdig til august 2007.

LØST MALERI: Et tredje bilde av Ingvar Heggsum har fulgt med på flyttelasset fra gammel til ny skole.
FOTO: JAN FRODE SIMENSEN

Publisert: 11.09.2016 19:48