Informasjon om å være frivillig

Innhold

Informasjon om å være frivillig

Frivilligmuligheter i Vestre Toten kommune

Det finnes mange muligheter for å være frivillige, og kanskje har du noen tanker vi ikke har tenkt. Vi har et rikholdig organisasjonsliv i Vestre Toten, en oversikt over lag og foreninger kan du finne her: 

Frivilligmuligheter i Vestre Toten kommune

Frivillig knyttet til personer i omsorgsbolig/sykehjem

Kommunen etablerte i 2012 «Slipp kulturen inn» ved sine sykehjem og omsorgsboliger for eldre. «Slipp kulturen inn» fletter sammen frivillige bidrag fra enkeltpersoner, organisasjoner og betalte kulturaktører, blant annet gjennom «Den kulturelle spaserstokken». All aktivitet samles i kultur-/aktivitetskalender for boligene som du finner her: https://www.vestre-toten.kommune.no/helse-og-omsorg/omsorg/slipp-kulturen-inn/

En frivillig skal ikke erstatte stillinger, men bidra til økt livskvalitet.

Det er mange muligheter for å bidra som frivillige og du bestemmer når det passer for deg, enten en dag i uken, annenhver uke eller en gang i måneden. Om du har andre avtaler eller formen er skrall gir du bare beskjed om dette til stedet du er frivillige.

Hvilke muligheter har du?

Sjåfør til Vestre Toten Dagsenter

Vestre Toten Dagsenter er plassert på Gimle-området. Her har vi to minibusser, som kan kjøres på vanlig førerkort klasse B. Brukerne av dagsenteret har alle i stor eller liten grad en kognitiv svikt. I minibussene starter dagen på en fin og rolig måte, som gir en fellesskapsfølelse. Det settes opp liste på dag som kan passe å kjøre. Du får liste fra dagsenteret på hvem som skal hentes og hvem som kjøres hjem. Noen sjåfører benytter tiden på midten til egne gjøremål, men det er også mulighet å benytte tiden imellom til å ta med andre på tur enten i bil eller ved å ta beina fatt.  

Frivillige ved Vestre Toten Dagsenter

Vestre Toten Dagsenter for personer med kognitiv svikt er åpent alle hverdager. Senteret bemannes med ansatte med god kjennskap til kognitiv svikt. Her er det mulighet til å være frivillig og bistå med å gjennomføre ulike aktiviteter med brukerne av tilbudet. Dette kan være den gode samtale, lese avis, bistå på velværerommet, hobbyhjørnet, gå en tur, trimme eller hva fantasien kan tenke ut.

Lakke negler

Ved alle våre omsorgsboliger har vi en velværeboks, og denne kan benyttes til å lakke negler, gi enkel håndmassasje eller lignende.

Andre behov kan det meldes inn og vi kan se på mulighet for å skaffe utstyr.

Lese avis/bøker/quiz

Har du en ekstra time tilgjengelig en gang i uken eller hver 14. dag og er glad i å lese? Flere setter pris på mulighet for å høytlesning fra avisen eller fra bøker. Det finnes noen bøker ved omsorgsboligene og det er mulig å fylle med lesestoff i innkjøp eller ved lån på Fyrverkeriet bibliotek.

Kaker/servering

Glad i kunne bake og dele? Ved enkelte boliger har vi avtale med frivillige foreninger som jevnlig/årlig kommer innom boligen med kaker, serverer og deler en kaffe kopp med gode samtaler.

Sang

Setter du pris på å synge og kunne tenkt deg å besøke en eller flere omsorgsboliger? Sang og musikk har mange helsegevinster og bidrar til økt produksjons av lykkehormoner. Mange setter pris på muligheten til å bli underholdt eller at det holdes allsang. Hjelpemidler som nettbrett og Spotify kan også benyttes for å kunne lytte til variert musikk.

VR-teknologi

I 2022 er det gjort avtale med VilMer for levering av VR-briller som kan benyttes i de ulike omsorgsboligene. Når disse ankommer hadde det vært flott å ha noen frivillige som er interessert i dette. Og som har lyst til å lære mer om mulighetene VR-teknologi kan gi. Brillene er kjøpt inn av Vestre Toten kommune og er tenkt rullert i omsorgsboliger og sykehjem for eldre, rus-psykiatri, miljøtjenesten og tilbud for hjemmeboende.

Bingo

Ved Raufosstun omsorgsbolig er det to ganger i måneden bingo, drevet av frivillige. Korterudvegen omsorgsboliger har også jevnlig bingo i regi av Korterudvegen venneforening. Ved bingo kan flere bli aktivert samtidig, det gir også litt spenning. Vil du bidra sammen de som allerede er i gang eller kunne du tenkt deg å bidra til å ha bingo ved Gimle sykehjem og Sundskogvegen omsorgsbolig? Det er en flott aktivitet å være to stykker på, slik at én kan snurre hjulet- lese tall og en kan hjelpe beboere med å finne nummeret på brettet.

Vaffelsteker

Vafler er alltid godt. Kunne du tenkt deg å komme en dag for å steke vafler ved en avdeling og hjelpe til med serveringen med en god samtale? Det å steke vafler inne på avdelingen skaper god lukt i lokalet og gir litt ekstra matlyst. Passer det bedre å ta tur inn på ettermiddagen/kvelden kan det bidra med å steke egg til kveldsmaten være en hyggelig aktivitet.

Gå-sykkelvenn

Det å komme seg litt ut er ofte veldig godt, kort eller lengre distanse. Kunne du tenke deg å ta med noen beboere på en rusletur? Eller på sommeren ta med beboere på en liten sykkeltur? Ved Gimleområdet og Sundskogvegen er det innkjøpt pasientsykkel som kan benyttes av frivillige, pårørende og ansatte til å ta med beboere ut på sykkeltur. Det planlegges for innkjøp av lignende sykkel på deling mellom Korterudvegen omsorgsbolig og Raufosstun omsorgsbolig/helsehus i 2022.

Flere muligheter

Er du kreativ? Du kan gjerne ha «aktivitetsverksted» med for eksempel maling, skriving eller lignende. Eller kunne du tenke deg å spille spill som quiz, yatzy, bowling, ludo, kort eller lignende? Kanskje har du, eller har hatt et yrke eller hobby du kunne delt med et foredrag? Eller hva med å ta turen med en bunke bilder fra elgjakta, mens det drikkes kaffe? Spiller du teater eller er med i en forening som driver med dans? Hva med å ta en treningsoppvisning i en av våre boliger? Listen over muligheter er lang og kanskje har du selv også en ide? Ta kontakt så kan vi konkretisere og prøve den ut.

Frivillig ved HUSET?

Huset er en lavterskel tilbud i rus og psykiatri. Her er alle velkommen og det er muligheter for fellesskap, måltid og aktiviteter. Kunne du tenkt deg hjulpet til med å smøre ei skive eller finne på noen aktiviteter? Det er alltid ansatte til stede på tilbudet.

Møteplassen- dagtilbud i psykiatri

Kunne du tenkt deg å bidra i aktiviteter ved dagsenteret i psykiatri? Har du en hobby du kan dele, synger, eller tenker det hadde vært fint å kunne smøre noen skiver mat og iblant steke litt vafler?

Lunders veg dag- og avlastningsenter

I dette nye, flotte bygget er det en liten gymsal. Kunne du tenkt deg å tilrettelegge for aktivitet til personer med en funksjonsnedsettelse? Eller kunne du vært interessert i å bli mer kjent med mulighetene til å starte opp med paraidrett?  

Elvesvingen omsorgsbolig

Har du lyst til å bidra til å lage hyggestunder, gjøre kreative aktiviteter, ta med beboere til lokale kultur- og idrettsarrangementer?

For hjemmeboende
Andre frivilligmuligheter i Vestre Toten
  • Kulturvert i Fyrverkeriet kulturhus
  • Skole,
  • Barnehage,
  • Teknisk,
  • Helsestasjon
  • Plan

Bli frivillig

Meld deg som frivillig her:


Publisert: 11.01.2022 21:40
Sist endret: 19.01.2022 13:45