Erfaringsdeling om Lean i Møre og Romsdal 20. og 21. oktober 2014

Innhold

Ca. 25 kommuner har så lang vist interesse for vårt forbedringsarbeidet siden vår LEAN reise startet i 2011.

For oss i Vestre Toten kommune er det viktig å lære av andre og fortelle om våre erfaringer med kontinuerlig forbedring og Lean. Den 20. og 21. oktober var vi invitert til å fortelle i to kommuner og på et stort seminar.

Rauma kommune ligger i Møre og Romsdal, Åndalsnes er sentrum i kommunen. Mange har hørt om fjellene Trollveggen og Romsdalshorn, begge ligger i kommunen. "Vi skal være verdens beste kommune for naturglade mennesker", sier rådmann Oddbjørn Vassli og smiler. Det bor snaut 8000 innbyggere i Rauma.

Rauma kommune

Vestre Toten kommune på veg til Rauma for å dele erfaringer.

Ti ledere og hovedtillitsvalgte i kommunen ville høre mer om Lean-arbeidet i Vestre Toten, og den 20. oktober møtte de leder for utviklingsenheten Kari Bjørnerud Børthus i rådhuset i Åndalsnes. Kommunen har ikke begynt å jobbe med Lean enda.
"Vi holder på å planlegge bygging av ny sjukeheim", sa rådmannen. "Vi vurderer Lean som grunnlag for utvikling av tjenesten og organisasjonen." I Rauma har industrien et nært samarbeid med Industriparken på Raufoss. Det er interesse for at også Rauma skal se på en parallell utvikling av LEAN i industrien og i den kommunale virksomheten. 

For flere av tilhørerne var det første møte med tenkemåten og metodene i Lean. Det ble en positiv diskusjon, og de ville høre mer.

Molde kalles ofte for "rosenes by". Molde er også Norges Jazz-hovedstad og hjemmet til vår beste fotballklubb i 2014. Molde kommune har jobbet med Lean i to år, og de har oppnådd gode resultater på flere områder. De ville gjerne høre erfaringer fra Vestre Toten, og 35 medarbeidere og ledere møtte opp i kommunestyresalen da Kari kom for å fortelle om Lean-reisen i Vestre Toten.

"Vi jobber på litt forskjellig måte, og vi synes at det er veldig spennende å møtes for å lære av hverandre", sa personalsjef Mette Holand etter møtet.

Molde

Kari Bjørnerud Børthus på veg til rådhuset i Molde for å dele erfaringer.

Kanskje har du sett den flotte tegneseriefilmen som Molde kommune har laget om Lean? (Ekstern lenke - Youtube)

240 tilhørere fra industri og offentlig møttes for å danne Lean Forum på Møre! Vestre Toten var invitert til å fortelle. 
Møre og Romsdal har et stort industrimiljø som på flere områder er i verdensklasse. Alle kjenner vel Ekornes, de er også verdenskjent for skipsbygging. Da det skulle startes et nettverk for Lean i fylket, meldte 240 personer seg og møttes på den flotte Høgskolen i Molde, som også har drevet utdanning i Lean i mange år. Innleggene var fra Ekornes, Sparebank1 Midt-Norge, Glamox,  Kongsberg Evotec (skipsbygging), et fastlegekontor ("5 Faste") og Kari Bjørnerud Børthus fra Vestre Toten kommune.

"Det var mange spørsmål etter innlegget", sier Kari, "vi har også mye igjen selv for å være med på slike arrangement. Det er alltid noe å lære, og vi ser at flere og flere er interessert i vår måte å gjøre kommunen vår bedre på."

240 tilhørere fra industri og offentlig møttes for å danne Lean Forum på Møre!

Kari Bjørnerud Børthus forteller om Leanarbeidet i Vestre Toten kommune på etableringsseminaret til Lean Forum Nordvest.


Publisert: 24.01.2017 13:33
Sist endret: 24.01.2017 13:33