Vaksinering, influensa og COVID-19

Vestre Toten kommunes temaside for vaksinering, influensa og koronavirus (COVID-19) - praktisk informasjon og fortløpende oppdateringer finner man her.

Innhold

Endringer i kommunens tiltak mot Covid-19

Som en konsekvens av Folkehelseinstituttets siste rapporter, Folkehelseinstituttet om avtagende Covid-19-smitte, så avvikles flere tjenester i kommunens tilbud relatert til Covid-19 fra 01.03.2024. Kommunens vaksinetelefon og epost avvikles, fordi bruken av disse tjenester har avtatt kraftig siden årsskiftet.

Staten krever likevel at det blir opprettholdt et vaksineringstilbud mot COVID19. Se lenger ned i artikkelen.

Oppdatert informasjon om COVID19 kan du finne på Helsenorge: Koronavirus (ekstern lenke)

29. februar 2024: Oppdatert status gjeldende Covid-19 og influensa

Vinterbølgen av korona er over. Færre får RS-virus, mens influensaaktivitetrn er ennå merkbar, men avtagende. De siste tre ukene er det stadig færre som er blitt smittet av RS-virusinfeksjoner og enda færre som får korona, ifølge FHIs ukesrapport. 

Samtidig er det fortsatt en del som smittes av influensa, men nivået har holdt seg stabilt etter at toppen ble nådd rundt nyttår, skriver Folkehelseinstituttet: Ukerapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner (ekstern lenke)

Influensa
Sesongens influensautbrudd fortsetter, og aktiviteten har nå vært relativt stabil de siste ukene, på lavt til moderat nivå. Uvaksinerte eldre, personer i risikogrupper og ansatte i helsetjenesten som ennå ikke er vaksinert, kan fremdeles ha nytte av å vaksinere seg.

Ta kontakt med fastlegen.

RS - virus
Forekomsten av RS-virusinfeksjoner har vært nedadgående de siste tre ukene.

COVID-19
Det er nå lite Covid-19 i omløp. Tre av de fire foregående vinterene har det vært en økning i covid-19 i løpet av ukene 8-10. Per nå er det ikke tegn til nye smittebølger i nær fremtid.

Vaksinering

Månedlig vaksinetilbud i 2024
Fra januar 2024 vil det være et månedlig vaksinetilbud første mandagen i hver måned fra og med mandag 8. januar 2024. Merk: KUN timebestilling!

  • Sted: 3. etg. Sagatunet, Sigurd Østliens vei 4, Raufoss.

Om timebestilling

Timebestilling skjer via Helsenorge: http://tjenester.helsenorge.no/timeavtaler (ekstern lenke)

De som har vanskeligheter med slik bestilling anbefales å få bistand fra noen som kan det. Vaksinetelefonen og kommunens epost for vaksine blir altså ikke lenger bemannet.

Grunnleggende smittevern ved luftveisinfeksjoner

Grunnleggende smitteverntiltak er fremdeles viktige, og vil begrense spredning av forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner.

Hold deg hjemme
Ved nyoppståtte luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Unngå spesielt unødig kontakt med personer som kan bli alvorlig syke, som spedbarn, kronisk syke og eldre.

Du reduserer også risiko for smittespredning ved å holde avstand, begrense tid du er sammen med andre og ved å være utendørs i stedet for innendørs.

Hoste- og håndhygiene
Gode hostevaner er avgjørende for å begrense smitte fra luftveiene hos en som er smittet med covid-19 eller andre luftveisagens.

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
  • Utfør håndhygiene (fortrinnsvis med såpe og vann) etter all kontakt med luftveissekret eller gjenstander som kan være forurenset med dette. Bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel om såpe og vann ikke er tilgjengelig.


Kilde: FHI: Luftveisinfeksjoner - smittevernråd til befolkningen (ekstern lenke - fhi.no)


Publisert: 11.03.2020 13:39
Sist endret: 04.03.2024 09:10