Vaksinering, influensa og COVID-19

Vestre Toten kommunes temaside for vaksinering, influensa og koronavirus (COVID-19) - praktisk informasjon og fortløpende oppdateringer finner man her.

Innhold

Aktuelt: Info om kikhoste og vaksinering - informasjon fra kommuneoverlegen 9. juni 2024

Oppfordring til å sjekke personlig status på kikhostevaksine.

Kikhoste er en svært smittsom og besværlig sykdom (før kalt «100-dagers hoste»). Den arter seg først til forveksling lik en forkjølelse, men kjennetegnet av kraftige hosterierutover i forløpet. Den er lite farlig for de fleste. Imidlertid er kikhoste spesielt alvorlig for spedbarn (uvaksinerte og de under 2 år særlig). Derfor denne orientering.

Helsemyndighetene oppfordrer først og fremste foreldre, besteforeldre og andre omsorgspersoner til spedbarn til å sjekke vaksinestatus, og evnt sørge for oppfriskningsdose av vaksine.

Hvorfor?
Det er nå økende forekomst av kikhoste i blant annet Innlandet. Som mange andre infeksjonssykdommer, så går dette i bølger. Folkehelseinstituttet fikk meldt 534 tilfeller av kikhoste på landsbasis i april. Det er det høyeste antall meldte smittede på en måned siden 2012. 17 barn under 1 år har så langt fått påvist kikhoste, oftest i forbindelse med sykehusinnleggelse, i 2024.

Vaksinasjon
Vaksinasjon kan ikke hindre smitte, men immuniteten vil gi et vesentlig mildere sykdomsforløp, og redusert smitterisiko. Spedbarn får dette som del av barnevaksinasjonsprogrammet, (ved 3 mnd, 5 mnd og 12 mnd alder samt oppfriskningsdose i 2. og 10. klassetrinn) og blir raskt beskyttet.

Helsemyndighetene har nettopp innført tilbud om vaksinering av gravide i svangerskapsuke 24, for å gi den nyfødte en viss beskyttelse allerede ved livets begynnelse.

Hvordan?
Vaksinen har lang, men likevel begrenset effekt. Er det mer enn 10 år siden forrige kikhostevaksine ble gitt, anbefales en oppfriskningsdose (booster). Man kan enkelt sjekke vaksinestatus på www.helsenorge.no. Boostervaksine for andre enn barn og gravide i uke 24, bestilles fra og sette hos fastlegen. Man vil da få en kombivaksine – som gir en hensiktsmessig oppfriskning mot difteri og stivkrampe også.

Hov/Raufoss 09.06.24
Jens A Mørch
Kommuneoverlege/smittevernansvarlig.

Endringer i kommunens tiltak mot Covid-19

Som en konsekvens av Folkehelseinstituttets siste rapporter, Folkehelseinstituttet om avtagende Covid-19-smitte, så avvikles flere tjenester i kommunens tilbud relatert til Covid-19 fra 01.03.2024. Kommunens vaksinetelefon og epost avvikles, fordi bruken av disse tjenester har avtatt kraftig siden årsskiftet.

Staten krever likevel at det blir opprettholdt et vaksineringstilbud mot COVID19. Se lenger ned i artikkelen.

Oppdatert informasjon om COVID19 kan du finne på Helsenorge: Koronavirus (ekstern lenke)

13. mai 2024: Oppdatert status gjeldende Covid-19 og influensa

Status koronasykdom
Det er for tiden (oppdatert uke 18) registrert svært lave smittetall for koronavirussykdom, og lite alvorlig sykdom – tross stadig nye varianter, slik det er meldt i pressen. Immuniteten i befolkningen etter vaksine og/eller gjennomgått sykdom er betydelig, og gir et roligere sykdomsforløp for de aller fleste.

Det er ikke krav om testing, eller andre tiltak ved sykdom enn de grunnleggende: Holde deg hjemme dersom du er syk, og vær fortsatt nøye med håndhygiene.

Redusert vaksinetilbud i sommer
Grunnet ferieavvikling, og  liten etterspørsel vil det IKKE være tilbud om korona-vaksine i Vestre Toten kommune i juli og august måned. Siste mulighet for korona-vaksine i kommunens regi før ferien, er mandag 3. juni. 

Skulle det oppstå hos enkelte personer noe helt ekstraordinært med hensyn til vaksinebehov som ikke kan vente til tilbudet gjenopptas, så bes den ta kontakt med sin fastlege. Denne kan kontakte kommunen. Personer i samme situasjon, men som ikke har fastlege i kommune, kan ta kontakt med kommunen som vil legge beskjed til kommuneoverlegen.

Vaksinetilbud etter sommeren
I september måned vil det være tilbud om vaksine mandag 9. september. Ledige timer som kan bestilles via Helsenorge (http://tjenester.helsenorge.no/timeavtaler) legges ut i forkant av hver vaksinedag. 

Se også: Koronavirus - Helsenorge (ekstern lenke)

Massevaksinering til høsten
Det vil komme oppdatert informasjon om hva som blir tilbudet i høst når vi får nærmere beskjed fra helsemyndighetene.

Vaksinering

Månedlig vaksinetilbud i 2024
Fra januar 2024 vil det være et månedlig vaksinetilbud første mandagen i hver måned fra og med mandag 8. januar 2024. Merk: KUN timebestilling!

  • Sted: 3. etg. Sagatunet, Sigurd Østliens vei 4, Raufoss.

Om timebestilling

Timebestilling skjer via Helsenorge: http://tjenester.helsenorge.no/timeavtaler (ekstern lenke)

De som har vanskeligheter med slik bestilling anbefales å få bistand fra noen som kan det. Vaksinetelefonen og kommunens epost for vaksine blir altså ikke lenger bemannet.

Grunnleggende smittevern ved luftveisinfeksjoner

Grunnleggende smitteverntiltak er fremdeles viktige, og vil begrense spredning av forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner.

Hold deg hjemme
Ved nyoppståtte luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Unngå spesielt unødig kontakt med personer som kan bli alvorlig syke, som spedbarn, kronisk syke og eldre.

Du reduserer også risiko for smittespredning ved å holde avstand, begrense tid du er sammen med andre og ved å være utendørs i stedet for innendørs.

Hoste- og håndhygiene
Gode hostevaner er avgjørende for å begrense smitte fra luftveiene hos en som er smittet med covid-19 eller andre luftveisagens.

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
  • Utfør håndhygiene (fortrinnsvis med såpe og vann) etter all kontakt med luftveissekret eller gjenstander som kan være forurenset med dette. Bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel om såpe og vann ikke er tilgjengelig.


Kilde: FHI: Luftveisinfeksjoner - smittevernråd til befolkningen (ekstern lenke - fhi.no)


Publisert: 11.03.2020 13:39
Sist endret: 10.06.2024 08:05