Parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Innhold

Beskrivelse

Parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Du kan søke kommunen om parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Tillatelsen gir deg rett til å parkere på offentlig skiltet og reservert parkeringsplass uten at du betaler avgift, og uten at du behøver å følge den lengste fastsatte parkeringstiden (så sant det ikke er gitt melding om noe annet). Du får vanligvis tillatelse for to til fem år.

Parkeringstillatelse gis til bilfører eller passasjer som har særlig behov for å finne parkeringsplass i tilknytning til bosted, arbeid og annen aktivitet.

Parkeringstillatelse for institusjon
Parkeringstillatelse kan gis til spesialinnredet motorvogn som disponeres av en institusjon og som benyttes til transport av forflytningshemmede. Tillatelsen gir adgang til parkering på reservert plass for forflytningshemmede angitt ved offentlige trafikkskilt i Norge, og innvilges vanligvis for 2 til 10 år.

Målgruppe

Personer som ikke kan gå eller som har store vansker med å bevege seg over noen lengde, og har et særlig behov for parkeringslette.

Institusjoner som frakter en eller flere forflytningshemmede med spesialinnredet motorvogn.

Kontaktperson

Tom Erik Støen Østli, konsulent

Lover og retningslinjer

Gjeldende lov - og regelverk

Kommunen plikter å sørge for denne tjenesten.

Se forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede og parkeringsforskriften § 33.

Om søknadsprosessen

Når du søker kommunen, skal du i søknadsskjemaet begrunne hvorfor du har behov for parkeringslettelse og beskrive konkret ved hvilke type steder og aktiviteter og hvor hyppig det er behov for parkeringslettelse. Søknaden skal i tillegg være vedlagt en legeerklæring og passfoto. Dersom du er bilfører, må det også vedlegges kopi av gyldig førerkort.

Søknadsbehandling
Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken, og vil i sin helhetsvurdering alltid sammenholde vilkåret om forflytningshemming og vilkåret om behovet for parkeringslette.

Når saken er ferdig behandlet, fattes det et vedtak. I vedtaket begrunnes det hvorfor søknaden er innvilget eller avslått.

Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Mulighet til å klage
Er du misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til kommunens egen klagenemnd, som avgjør om klagen skal tas til følge.


Søknadsprosessen - for institusjon
Når du søker kommunen, skal du i søknadsskjemaet beskrive organisasjonen og hvilke brukere virksomheten har, samt oppgi informasjon om kjøretøyet. Det bør også beskrives i hvilke sammenhenger det er behov for transport, og parkering, av de forflytningshemmede brukerne.

Skjema

Elektronisk og papirbasert søknadsskjema for parkeringstillatelse for forflytningshemmede finner man under eller ved å følge denne lenken:

Digitalt søknadsskjema

Papirbasert søknadsskjema


Publisert: 12.09.2016 10:44
Sist endret: 19.07.2024 12:20