Beredskap og egenberedskap

Egenberedskap: Slik bidrar du til Norges beredskap

Du er en del av Norges beredskap. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du hvis vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke?

Strømbrudd kan føre til at vannet i springen, kloakksystemet, medisinsk utstyr, lading av elbil, betalingsløsninger, internett, mobiltelefon, radio, kjøleskap og mulighet for matlaging ikke fungerer som normalt. Egenberedskap handler om å være forberedt på slike situasjoner. 

Les mer på sikkerhverdag.no:

Egenberedskap for en uke

I sjekklisten for din egenberedskap finner du eksempler på ting som er lurt å ha hjemme. Du bør gå gjennom dine behov, og vurdere hvilke løsninger som er mulig der du bor. Husk at familie, venner og naboer kan samarbeide om egenberedskap. Sjekk ditt lager med jevne mellomrom.

sjekklisten for din egenberedskap finner du eksempler på ting som er lurt å ha hjemme. Du bør gå gjennom dine behov, og vurdere hvilke løsninger som er mulig der du bor. Husk at familie, venner og naboer kan samarbeide om egenberedskap. Sjekk ditt lager med jevne mellomrom. 

Om Egenberedskapsuka

Egenberedskapsuka er en landsdekkende kampanje som gjennomføres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med kommuner over hele landet. Målet med kampanjen er å gjøre deg mer robust og i bedre stand til å håndtere kriser og uventede hendelser. 

Egenberedskapsuka for 2024 arrangeres i uke 44, altså fra mandag 28. oktober - søndag 3. november.  I løpet av uke 44 får alle husstander en brosjyre i posten med oppdaterte råd om egenberedskap. Ta vare på brosjyren.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Usikkerhet knyttet til krigshandlingene i Ukraina

Krigen i Ukraina påvirker hele Europa, Norge og også Vestre Toten kommune.

Vestre Toten kommune videreinformerer aktuell informasjon fra statlige myndigheter. Beredskap handler om å være forberedt på det som kan skje, og i den sammenheng følger her noen informative og relevante lenker fra nasjonale myndigheter og fagekspertise.

Spørsmål og svar fra regjeringen

Her er regjeringens svar på ofte stilte spørsmål rundt Russlands angrep på Ukraina og håndteringen i Norge. Nettsiden oppdateres fortløpende.

Ønsker du å bidra?

Ønsker du å bidra med husrom, klær, aktiviteter eller kanskje transport?
Innbyggere og frivillige som ønsker å bidra med noe i forhold til Ukraina-situasjonen, kan melde melde inn dette på Vestre Toten frivilligsentral sin nettside:

Har du ledig husrom til flyktninger? Er du en arbeidsgiver som kan bistå med ordinært arbeid eller språkpraksisplasser?

Helsehjelp for asylsøkere og flyktninger i Norge

Informasjon til flyktningar frå Ukraina

Helsedirektoratet har oversatt informasjon om helserettigheter for flyktninger og asylsøkere til ukrainsk, russisk og engelsk.

  • English: Healthcare for asylum seekers and refugees in Norway
  • Русский: Медицинская помощь просителям убежища и беженцам в Норвегии
  • українська: Надання допомоги шукачам притулку та біженцям у Норвегії

Spørsmål, svar og løpende informasjon fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) ved eventuell atomulykke

DSA følger situasjonen i Ukraina fortløpende, spesielt Zaporizjzja kjernekraftverk. Her finner man spørsmål og svar:

Om tiltak knyttet til mulig radioaktivt nedfall

I og med at det er krigshandlinger i område med atomkraftverk og at Russland har satt sine atomvåpen i beredskap, er det fokus på tiltak knyttet til mulig radioaktivt nedfall. Husstander der det bor personer under 40 år, anbefales av nasjonale myndigheter å skaffe  jodtabletter (holder lenge med 10 tbl) i beredskap. Se lenken til dsa.no under for mer informasjon om hvorfor og hvordan tablettene skal brukes. Kommunens beredskapslager av jodtabletter suppleres, og vil bli prioritert distribuert til barn, ungdom, gravide og ammende i henhold til de nasjonale anbefalinger.

Vestre Toten kommune vil konsekvent følge nasjonale myndigheters råd, anbefalinger og tiltak også på dette området.