Skogbruk

Vestre Toten kommune har et totalareal på ca 250 000 dekar hvorav 133 700 dekar utgjør produktiv skog (kilde: SSB). 

Mesteparten av skogarealet er små og mellomstore gårdsskoger. Det er også to større bygdeallmenninger i kommunen, Toten Almenning lodd nr. 1 og Eina Almenning. Til sammen har allmenningene et areal på 46 000 dekar.  

Skogen er en fornybar ressurs som skaffer materialer til husbygging og konstruksjoner, men gir også råstoff til svært mange andre produkter. Samtidig har skogen flere andre viktige økosystemtjenester:

Ny skogeier?

Som ny skogeier er det viktig å bli godt kjent med skogen sin og hvordan denne kan forvaltes på best mulig måte. Skogen drives i et langsiktig perspektiv og det du gjør i skogen vil ha betydning for fremtidig tømmerproduksjon, karbonbinding, miljø og friluftsliv.

Det er også mange regler og ordninger å sette seg inn i, og som skogeier er du ansvarlig for de tiltak som blir utført i skogen din.

Vi anbefaler at du setter deg inn i skogbruksplanen som er laget for eiendommen og gjennomførte miljøregistreringer. Du vil også ha overtatt en skogfondskonto som følger eiendommen (skogeiendommer over 10 dekar). 

Hvis du lurer på noe angående for eksempel skogfond, tilskuddsordninger eller regelverk kan du kontakte skogbruksansvarlig i kommunen.

Mye nyttig informasjon om hva du må tenke på som ny skogeier kan du blant annet finne her:

Du kan også få hjelp av skogeierandelslag eller tømmerkjøpere for å vurdere hvilke tiltak som er lurt å gjennomføre i skogen din og hvilke krav som gjelder for å få sertifisering for salg av tømmer.

Avsetning og bruk av skogfond

Ved salg av tømmer og biobrensel må skogeier avsette et valgfritt beløp mellom 4 og 40 % av salgsinntekten inn på skogfondskontoen sin.

Nybygging og ombygging av landbruksveier

Eiere av landbrukseiendommer kan søke om nybygging eller ombygging av landbruks eller skogsveger. Veien skal planlegges og bygges med gode helhetsløsninger for landbruket. Hvis en vei har over 50% skog/landbruksnytte er det i utgangspunktet å regne som en landbruksvei som skal behandles etter landbruksveiforskriften.

Vi anbefaler at det søkes i god tid før tiltaket planlegges utført. Som regel må sakene sendes ut på høring til berørte myndigheter. Ulike temaer som hensynet til naturmiljø, kulturminner, og vassdrag avklares i søknadsprosessen. Tillatelse fra vegmyndighet for tilknytning til offentlig vei legges ved veisøknaden.

Tilskudd i skogbruket

De fleste tilskudd søker du samtidig som du leverer krav om refusjon fra skogfond. Refusjonskrav og søknad om tilskudd søkes i skogfondssystemet via Altinn

Det er skogeiers plikt å sette seg inn de regler og miljøhensyn som gjelder ifb. med hogst og andre tiltak i skogen. Tiltak som er utført skal være i tråd med regler som gjelder for skogbruket samt følge kravene i norsk PEFC standard.

På landbruksdirektoratet sine sider finner du mer informasjon om skogbruk og de ulike ordningene for skogbruket: Skogbruk - Landbruksdirektoratet

Kommunen har utarbeidet egne retningslinjer for nærings og miljøtilskudd i skogbruket (PDF, 2 MB)

Barkebiller

Kommunen deltar hvert år i NIBIO sin overvåkning av stor granbarkebille. Tørt og varmt klima kan øke sjansen for større utbrudd. Tørkeutsatte områder og hogstflatekanter er spesielt utsatt for angrep.

Mer informasjon om hvordan du kjenner igjen barkebillen, og tiltak for å redusere risiko ligger her: Barkbilleberedskap - Landbruksdirektoratet

Relevant regelverk og nyttige lenker