Åpen brenning
I Vestre Toten er det et generelt forbud i «Lokal forskrift» mot å brenne alle typer og former for avfall hele året. Avfall skal leveres til godkjent mottaksplass for gjenvinning og videre forsvarlig håndtering.
Unntak fra forbudet mot åpen brenning 15. april - 31. mai
Forskriften inneholder et generelt forbud mot åpen brenning og brenning av husholdningsavfall eller næringsavfall i småovner/avfallsovner. Dette fremgår av forskriftens § 4. Det finnes imidlertid noen unntak fra forskriften i § 5, og særlig to av dem er aktuelle nå:
- Halmbrenning på dagtid frem til kl. 18.00, mandag- fredag utenom helligdager i perioden fra og med 15. april til og med 31. mai
- Kvist og rydningsvirke fra gårdsbruk i samme periode og med samme begrensninger som for halmbrenning
MERK at unntakene over kun gjelder for landbruket og kun for halm som er spredt utover jordet (ikke oppsamlet, i halm-, rundballer, i hauger eller tilsvarende - dette regnes som produksjonsavfall), og kun for kvist og rydningsvirke (og ikke noe annet).
Nødvendige sikringstiltak skal være etablert og oppgis ved melding til brannvesenet. Ta hensyn til vær og vindforhold og utvis aktsomhet, slik at brenningen til enhver tid er under kontroll.
Naboer som kan bli berørt/sjenert av røyk skal varsles før brenning finner sted.
Brannvesenet skal varsles samme dag som brenningen finner sted, ved melding til 110-sentralen (se under).
Melding om åpen brenning
For ovennevnte unntak skal melding om brenning gis til 110-sentralen for Innlandet, fortrinnsvis på eget skjema for «Registrering av brenning» på 110-sentralens hjemmesider. Alternativt kan melding gis på telefon 61 14 80 00
Du skal oppgi:
- Hva som skal brennes - halm og/eller kvist og rydningsvirke, anslått areal/mengde
- Navn på ansvarlig for brenningen
- Telefonnummer som ansvarlig kan nås på mens brenning pågår
- Dato og klokkeslett/tidsrom
- Sted, dvs. adresse og så eksakt lokasjon for brenningen som mulig, gjerne kartreferanse
- Sikringstiltak
110-sentralen registrerer opplysningene og brenningen i sitt kartverk.
MERK at varslet brenning ikke er noen garanti mot at brenningen kan medføre utrykning fra brannvesenet, dersom noen, for eksempel tilfeldig forbipasserende, av ulike årsaker likevel melder fra om det de kan oppfatte som en brann.
Dispensasjon fra forbudet
Foruten unntakene i forskriften, er det gitt åpning for å kunne søke om dispensasjon i særlige tilfeller i § 6.
Eget skjema for slik søknad finnes på kommunens hjemmeside under skjemaparken «Søknader og skjema».
Se skjemaet og forskriften for mer informasjon.
Elektronisk skjema
Søknadsskjema til utskrift
Bålbrenning i eller i nærheten av skog og mark 15. april - 15. september
I tidsrommet fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen (brannvesenet).
Skjema for Søknad om tillatelse til bålbrenning finnes på kommunens hjemmesider.
Mer informasjon om bålforbudet og råd for bål i skog og utmark finner du her:
Åpen brenning og miljøet
Formålet med forskriften er å fremme helse, trivsel og miljø for kommunenes innbyggere. I tillegg sikrer forskriftsreguleringen bedre avfallshåndtering, og bidrar til å hindre sjenerende røyk og lukt, samt utslipp av skadelige stoffer gjennom forurensede partikler.
Kommunene i Gjøvikregionen har, i samarbeid med Horisont Miljøpark IKS og Dokkadeltaet Nasjonale våtmarkssenter utviklet tre faktaark om denne tematikken. Disse kan finnes her:
Noen bildeeksempler på ulovlig brenning
I dette bildegalleriet finner du noen bilder som viser eksempler på ulovlig brenning som har medført utrykning fra brannvesenet. Alle foto: Vestre Toten Brann og Redning.
Ta hensyn til dine omgivelser, helsa og miljøet og la være å brenne avfall.
Komposter gjerne organisk materiale som er egnet for det og lever ellers alt avfall på godkjent mottaksplass for en trygg og forsvarlig håndtering. Det er i tillegg gratis for privatpersoner som kildesorterer avfallet (unntatt for restavfall).
Brannvesenets utrykning og overtredelse
Brenning som medfører utrykning fra brannvesenet skyldes ofte meldinger fra observatører som oppfatter brenningen som uforsvarlig, at den er til sjenanse for omgivelsene, at det brennes annet avfall enn det som er tillatt, eller at den foregår utenom de tidsrom som er tillatt. Brannvesenet vil i slike tilfeller vanligvis avslutte brenningen ved enten å slokke bålet eller pålegge den som forestår brenningen å avslutte umiddelbart.
Dersom pålegget ikke etterkommes, kan brannvesenet varsle politiet for bistand på stedet, eller kommunen kan anmelde forholdet.
Lurer du fortsatt på noe om åpen brenning?
Se Lokal forskrift for Vestre Toten på Lovdata for gjeldende bestemmelser og ytterligere informasjon, eller ta kontakt med kommunen på telefon: 61 15 33 00 eller epost: post@vestre-toten.kommune.no