Demens, demensomsorg og demenskoordinator

Mistanke om demens?

Er du bekymret for demens? Ta kontakt med fastlegen!

Mange kvier seg for å oppsøke lege fordi de er redde for en diagnose, men ingenting blir bedre av å vente. Utredning bør starte tidlig; det er viktig å finne ut om symptomene skyldes annen sykdom. Og om det er demens – for å sette i gang god behandling og støtte så tidlig som mulig.

Utredningen starter hos fastlegen, gjerne med pårørende tilstede. Fastlegen avgjør om det skal settes i gang en demensutredning, i samarbeid med kommunens demenskoordinator/demensteam eller om pasienten bør henvises til spesialisthelsetjenesten for utvidet utredning.

Fastlegen innhenter sykehistorie, undersøker pasienten, tar blodprøver og henviser til MR eller CT av hodet. Demenskoordinator/demensteam gjør kartleggingen med diverse tester som regel i hjemmet, dette for å gi et best mulig utgangspunkt for testingen.

Tilstander som utredes av spesialisthelsetjenesten:

  • Personen er under 65 år
  • Personer med rask sykdomsutvikling
  • Personer som har store utfordringer knyttet til atferd
  • Personer med utviklingshemming

Henvisning til spesialisthelsetjenesten gjøres av fastlegen.

Tidlige tegn og symptomer

Hvis dagligdagse oppgaver har blitt en utfordring, skal man ta symptomene på alvor. Som stadig å glemme avtaler, hva noen heter eller hvor ting ligger. Evnen til å konsentrere seg kan bli dårligere og det er vanskelig å fullføre arbeidsoppgaver. Listen under forteller hva som er normalt, og hva som forbindes med demens.

Demensomsorgen i Vestre Toten kommune

Kommunen arbeider etter nasjonalfaglig retningslinje om demens og ønsker å bidra til mer åpenhet om demens og utvikling av demensomsorgen i kommunen. 

Demenskoordinator bidrar med informasjon i form av intern og ekstern undervisning, forelesning og deltar i ulike arenaer som kan fremme informasjon rundt demens. Gir råd, veiledning og koordinerer tjenester til mennesker med demens og kognitiv svikt og deres pårørende.

Det er fokus på forebygging med folkeopplysning ovenfor kommunens innbyggere. Demenskoordinator bistår fastleger med demensutredning og tilrettelegger for at den enkelte og pårørende skal få mulighet til å leve et best mulig liv med en demenssykdom. Målet er å sikre tidlig innsats og rett tiltak til rett tid. Det samarbeides med frivillige og andre aktører, og har fokus på alt fra velferdsteknologi til omsorg ved livets slutt.

Kontaktinformasjon

Demenskoordinator Mette Grøtberg Ruud

Adresse: Vestre Toten rådhus, Kirkevegen 8, 2830 Raufoss

Kontaktinformasjon for Vestre Toten demensforening

Brosjyre