Visjoner og verdier
Arbeid med visjon og verdier tar utgangspunkt opplæringsloven §1.1:
Verdiplakat, grunnskole.Opplæringen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet
I Vestre Toten har vi sammen med innbyggerne i kommunen, utarbeidet verdier som skal prege arbeidet med barn og unge i vår kommune. Det er i hverdagens møter mellom de voksne i skolen og elevene at verdiene blir realisert.
De voksne skal arbeide for å fylle den rollen det innebærer å la elevene erfare trygghet, respekt, inkludering og mestring. De kommunale verdiene har underpunkter hentet fra Fagfornyelsen, K-20.
Verdiplakater
TRIM: Trygghet, respekt, inkludering og mestring (trykk for større utgaver)
Pedagogisk plattform for Vestre Toten kommune
Plattformen beskriver Vestre Toten kommune sin pedagogiske idé og den sier noe om vårt pedagogiske ståsted. Plattformen er forankret i overordnet del og det er et mål at plattformen er praksisnær, kortfattet og tydelig. Det er viktig at den er egnet til å synliggjøre våre grunnleggende verdier og holdninger og at den gjelder for hele skoledagen.
Dokument: Pedagogisk plattform for Vestre Toten kommune (PDF, 226 kB)
Menneskeverdet og de verdiene som støtter opp om det danner grunnlag for hele virksomheten til grunnskolen i Vestre Toten kommune. Vi har et helhetlig menneskesyn som inkluderer det fysiske, psykiske, sosiale, kulturelle og religiøse aspektet ved mennesket. Vi vil utvikle hele mennesket! Elevgruppen vår er mangfoldig og ulikhetene verdsettes og anerkjennes som en ressurs i skolen.
De kommunale verdiene: TRGGHET, RESPEKT, INKLUDERING og MESTRING er grunnleggende verdier i møte med elevene. Det er gjennom det daglige møtet mellom elever og ansatte i grunnskolen at verdiene blir realisert. Vi har en kultur som anerkjenner at alle mennesker er forskjellige, men også at vi er likeverdige. Elevene er en viktig aktør i arbeidet med ivaretakelsen av menneskeverdet i våre skoler.
Læringssyn henger tett sammen med menneskesyn og elevsyn. Vi har et helhetlig læringssyn. Vi tenker at sosial læring ikke kan skilles fra faglig læring og vi planlegger våre aktiviteter og vår undervisning ut fra det. I vår praksis står det sosiokulturelle læringssynet sentralt. Det er gjennom dialog og deltakelse i fellesskapet at vi lærer. Fellesskapet skal gi den enkelte støtte i sin faglige og sosiale utvikling. Vi konstruerer egen læring i dette sosiale samspillet. Når elevene reflekterer over egen læring, forstår sine egne læringsprosesser og etter hvert tilegner seg kunnskap på selvstendig vis bidrar det til mestringsfølelse.
I Vestre Toten kommune har vi et særskilt fokus på elevenes utvikling innen sosial kompetanse og de grunnleggende ferdighetene lesing, skriving, regning, muntlig og digital kompetanse. Vi har en kommunal Språkplan og starter arbeidet med Fokus på 1. trinn. fra 1. klasse. Vi arbeider for å være rause i forhold til elevenes utgangspunkt og bevisste i forhold til hvordan vi tilrettelegger opplæringen slik at elevene opplever mestring. Vi har fokus på læringsprosessen og opplever at elevenes medvirkning, undring, nysgjerrighet, skaperglede, kreativitet og engasjement er uttrykk som kjennetegner gode læringsprosesser.
Bildet er hentet fra Realfagssatsingen i Vestre Toten kommune og viser undervisning som involverer elevene.
«Vi satser på realfag i Vestre Toten kommune». Tegnet illustrasjon: Jørn Melnes, 2018
I Vestre Toten kommune tenker vi på oss selv som lærende skoler. Vi vet at en utvikling hos lærere, assistenter og andre ansatte er en forutsetning for elevenes læring. Vi samarbeider tett innad på skolene og på tvers av skoler gjennom ulike nettverk. I profesjonsfellesskapet reflekterer vi over felles verdier, vurderer og videreutvikler vår praksis. Vi tar utgangspunkt i teori og gjennom utforskende holdninger, aksjonslæring, og lærende møter utvikler vi vår praksis slik at den blir bærekraftig.
Vi mener at en læringskultur basert på deltakere som har positive forventninger til hverandre bidrar til utvikling. Det betyr også at vi har positive forventninger til elevenes læring og utvikling. Foreldre og lokalsamfunnet er sentrale i arbeidet med å bygge en kultur for læring. Grunnskolen er en del av lokalsamfunnet og vi er opptatt av en den lokale dialogen i arbeidet med å utvikle vår læringskultur.
Vi ønsker å involvere foresatte og vi ønsker at vi sammen har positive forventninger i forhold til elevenes sosiale og faglige utvikling. Samtidig er vi opptatt av at barn og unge skal oppleve at det er lov til å gjøre feil og at også det kan være en kilde til læring og utvikling. Vi arbeider for å ha en kultur der alle får like muligheter og der vi har variasjon i tilrettelegging og læringsarenaer for at vi skal skape et godt læringsmiljø for alle. Vi arbeider for at elevene skal utvikle seg på en måte som gjør at de mestrer egne liv.
I Vestre Toten kommune har vi et tett tverrfaglig samarbeid. Det er flere yrkesgrupper som arbeider i skolen og bidrar i laget rundt læreren til det beste for elevenes trivsel og utvikling. Vi har en kultur for pedagogisk analyse og gjennom Sammenhengssirkelen analyserer vi de utfordringer som oppstår for å finne frem til gode og hensiktsmessige tiltak.
Vi har en kultur for å involvere elever og foresatte i det tverrfaglige arbeidet. Vi evaluerer kontinuerlig de tiltak som settes inn. Bedre tverrfaglig innsats (BTI) er en modell som danner grunnlag for at samarbeidet skal fungere til barnets beste. Vårt felles mål at elevene skal oppleve at de voksne samarbeider som et godt lag rundt elevene – sammen om en trygg oppvekst.
Vi arbeider for at de voksne på skole og SFO fremstår som omsorgspersoner, veiledere, tydelige ledere og forbilder. De har ansvaret for å møte eleven der hen er. De skal ha en god dialog med barn og unge, og på bakgrunn av den legge til rette for elevenes deltakelse og tilhørighet i skolen. Sentralt i rollen står de voksnes relasjonskompetanse og det er i de små interaksjonene i hverdagen på skole og SFO at vi danner grunnlag for gode relasjoner. De voksne må ha evne til å utføre det doble oppdraget med veiledning av elever i både faglig og sosial kompetanse. God læringsledelse har sentrale kjennetegn som alle ansatte jevnlig
reflekterer over og som hver skole utformer ut fra denne refleksjonen.
De voksne har ansvar for at de samhandler med hverandre og elevene på en måte som oppleves trygg og forutsigbar for elevene. Det er i møte mellom de voksne og elevene at verdiene blir realisert. Voksne må fylle den rollen det innebærer å la elevene erfare trygghet, respekt, inkludering og mestring.
Elevene skal utvikle sin egen rolle og sentrale områder for elevrollen er elevenes livsmestring, medvirkning og demokratisk deltakelse. Gjennom å delta i skolen skal de bli bevisste sin rolle i forhold til egen utvikling, medelever og læringsmiljøet. Det å sette seg inn i andres tanker, følelser og erfaringer danner grunnlag for empati og vennskap. Vi vil at de utvikler gode holdninger basert på verdiene trygghet, respekt, inkludering og mestring. Elevene er sentrale i arbeidet med å realisere kommunens verdier og like viktig som de voksnes utøvelse av verdiene er elevenes kjennskap og eierskap til innholdet i dem. De skal kjenne til kriterier, øve seg på dem og gjennom dette vokse seg inn i rollen som klasse- og skolevenn. De skal gjennom daglige innslag få mulighet til å trene seg på å følge med på egen utvikling, faglig og sosialt.
Eleven har en sentral rolle i arbeidet med menneskeverdet i skolen. Vi skal arbeide for at de verdsetter det kulturelle mangfoldet og utvikler holdninger som toleranse, likeverd og respekt. Gjennom elevråd og skolemiljøtiltak bidrar de aktivt i arbeidet med å skape et trygt og godt skolemiljø.
Elever har rett til å uttale seg om forhold som angår dem.
Barn og unges viktigste arenaer for utvikling er hjemme og på skolen. Det er viktig at samarbeidet mellom disse to arenaene fungerer godt for at barn skal oppleve livsmestring. Samarbeidet skal ha eleven i fokus og bidra til elevens faglige og sosiale utvikling. En god og tillitsfull dialog mellom hjem og skole er et gjensidig ansvar, men det er skolen som har det overordnede ansvaret for å ta initiativ og legge til rette for samarbeidet. De kommunale verdiene trygghet, respekt, inkludering og mestring er sentrale i kommunikasjonen mellom skole og hjem.
Foresatte har en sentral oppgave i å sette seg inn i skolens grunnleggende verdier og bidra til at eleven utvikler holdninger som toleranse, likeverd og respekt. Samarbeidet mellom skole og foresatte skal åpne dører mot verden og fremtiden for eleven
Mål og satsingsområder
Mål- og satsingsområder er utarbeidet fra nasjonale sektormål og skaper sammenheng fra Stortinget via kommunestyret til elevene i klasserommet. Våre satsingsområder er inkluderende praksis, elevens stemme, tidlig innsats og organisasjonsutvikling.
Systematisk arbeid med satsingsområdene handler om ledelse, både politisk, kommunalt og skolens egen ledelse. Det handler om lærernes praksis og hvordan dette virker inn på elevenes læring og utvikling. Lenke til styringsdokument. Sentrale kommunale planer i arbeid med satsingsområdene er Språkplanen, Trygt og godt skolemiljø og BTI.
Elevene har rett til å medvirke, bli hørt og oppleve demokrati i praksis. Elevene skal selv aktivt bidra til å skape et godt læringsfellesskap sammen med lærerne. De skal bidra til å ivareta menneskeverdet og reflektere over hvordan de selv kan forhindre at det krenkes. Elever skal være aktivt med i opplæringa og følge skolereglene (overordnet del, paragraf 10-6, 10-2)
Barneskoler i Vestre Toten
Adresse: Frøsakervegen 21, 2840 Reinsvoll
Hjemmeside: Reinsvoll skole
Rektor: Annette Møller
SFO-leder: Dorota Woznicka
Helsesykepleier: Kjersti Jørstad
Ungdomsskoler i Vestre Toten
Skolefritidsordningen (SFO)
Du kan søke om plass for barnet ditt i skolefritidsordning (SFO), som er et tilbud før og etter skoletid til elever i 1. til 4. klasse og til elever med spesielle behov i 1. til 7. klasse.
Skoleruta / skolerute
PP-tjenesten (PPT)
PP-tjenesten er en lovpålagt tjeneste for kommunene (jf Opplæringslovens kap 5-6). Tjenesten er en sakkyndig instans som utarbeider sakkyndig vurdering og som skal bidra til organisasjonsutvikling i skolen.
Elevpermisjon
Forskrifter og retningslinjer
Kontaktinformasjon
Sentralbord skolekontoret: